Warsztaty kulinarne "Kołacze węgierskie od podstaw"

  • Czas trwania: około 60 minut 

    Liczba uczestników w grupie:  20-25 osób 

    Warsztaty skierowane do: dzieci wieku przedszkolnym, wczesnoszkolnym, młodzież i dorośli

    Koszt warsztatów: ustalany jest indywidualnie w zależności od lokalizacji placówki i liczby dzieci

    Miejsce warsztatów: działamy mobilne dojeżdżając do przedszkoli, szkół, ośrodków kultury, bibliotek, świetlic itp.

     

     

  • Opis warsztatów "Kołacze węgierskie od podstaw"

    Na warsztatach kulinarnych uczestnicy wykonają tradycyjne kołacze węgierskie. Ten smaczny i przyjemnie pachnący przysmak funkcjonuje pod nazwami takimi, jak trdelink, kürtőskalács, ciasto kominowe, kurtoszkołacz. Tradycyjnie pieczony jest nad żarzącym się ogniem, gdzie ciasto nawinięte jest na wałki.

    W naszych warsztatach pieczenia kołaczy węgierskich wykorzystujemy specjalne piecyki, posiadające odpowiednie zabezpieczenia. Każdy piecyk mieści po cztery wałki z kołaczami. Wśród tych drewnianych wałków wyróżniamy tradycyjny, stożkowy oraz cienką rurkę. W zależności od upodobań kołacze mogą być wykonywane w dwóch wersjach: na słodko oraz na słono.

    W ramach warsztatów pieczenia kołaczy węgierskich dzieci:

    • poznają zawód kucharza i zasady bezpieczeństwa w jego pracy
    • poznają sprzęt potrzebny do upieczenia kołaczy
    • przygotują ciasto i nawiną je na specjalne drewniane wałki
    • będą cukiernikami i udekorują upieczone kołacze
    • wezmą udział w degustacji lub zabiorą kołacze do domu

    Na warsztatach prowadzonych przez Bajkową Fabrykę 3D dzieci tworzą kołacze metodą tradycyjną, na słodko. Rozpoczynając warsztaty osoba prowadząca prezentuje główne składniki potrzebne do zrobienia ciasta, a następnie uczestnicy przygotowują ciasto na kołacze. Każde dziecko samodzielnie przygotowuje drewniany wałek do pracy poprzez natłuszczenie go specjalnym pędzelkiem. Pod okiem prowadzącego dzieci nawijają cienkie paski ciasta na wałki. Na specjalnych stojakach wałki z ciastem leżakują w celu wyrośnięcia. Młodzi kucharze mogą obserwować proces wypiekania kołaczy przez okienka piecyków.

    Po upieczeniu kołaczy dzieci przy użyciu profesjonalnego przyrządu asystują przy zdejmowaniu swoich kołaczy z wałków na talerz. Kolejnym krokiem będzie dekorowanie upieczonych ciast kominowych, a następnie ich degustacja lub zapakowanie na wynos do domu.