Warsztaty kuchnia molekularna

  • Czas trwania: około 50 minut 

    Liczba uczestników w grupie:  25-30 osób 

    Warsztaty skierowane do: dzieci wieku przedszkolnym, wczesnoszkolnym, młodzież i dorośli

    Koszt warsztatów: ustalany jest indywidualnie w zależności od lokalizacji placówki i liczby dzieci

    Miejsce warsztatów: działamy mobilne dojeżdżając do przedszkoli, szkół, ośrodków kultury, bibliotek, świetlic itp.

     

     

  • Opis warsztatów kuchnia molekularna

    Kuchnia molekularna stanowi pewną syntezę pomiędzy sztuką gotowania a nauką o zachodzących procesach fizyko-chemicznych. Podczas warsztatów kuchni molekularnej  przygotujemy wspólnie z dziećmi eksperymenty z wykorzystaniem mroźnych substancji takich jak suchy lód i ciekły azot. W naszej pracy szczególną uwagę zwracamy na bezpieczeństwo wykonywanych eksperymentów, stąd też na czas warsztatów wyposażamy dzieci w fartuszki i okulary ochronne. Zajęcia dostosowujemy do wieku uczestników stąd też są one odpowiednie dla dzieci od 3 roku życia. W przypadku klas 4-8 kuchnia molekularna może stanowić wzbogacenie realizowanej podstawy programowej w zakresie przyrody czy chemii. 

    Na warsztatach kuchni molekularnej dzieci:

    • ubiorą się w strój kucharski i okulary ochronne
    • poznają właściwości suchego lodu i ciekłego azotu
    • pod nadzorem osoby prowadzącej wykonają doświadczenia fizyko-chemiczne
    • spróbują „smoczych chrupków”
    • przygotują i zjedzą lody sorbetowe

    Jak wyglądają warsztaty kuchni molekularnej?

    Uczestnicy warsztatów poznają zjawisko sublimacji suchego lodu podczas którego wydziela się dwutlenek węgla. Z wykorzystaniem tej substancji napompujemy balon i zrobimy dużo „ciężkiego dymu” na podłodze. Uczestnicy warsztatów zapoznają się także z możliwością wykorzystania suchego lodu w różnych obszarach działalności człowieka. Wspólnie odkryjemy, czy mandarynka wsadzona do suchego lodu zamrozi się i czy uda nam się ją rozbić młotkiem. Na warsztatach wytworzymy także suchą piane i zrobimy dymiące fryzury.

    Druga omawiania substancja ciekły azot o temperaturze wrzenia -195,8 °C i temperaturze topnienia -209,9 °C,  który został skroplony po raz pierwszy przez polskich badawczy z Uniwersytetu Jagiellońskiego Karola Olszewskiego i Zygmunta Wróblewskiego. Szerzej na temat historii ciekłego azotu można poczytać tutaj. Na warsztatach kuchni molekularnej wykorzystując ciekły azot dzieci przygotują dymiące smocze chrupki, podczas jedzenia których wydobywać będzie się dym z nosa i ust. Ponadto wykorzystując suchy lód  sprawdzimy czy mandarynka się zamrozi i czy uda się ją rozbić młotkiem. Głównym punktem programu będzie przygotowanie nitro lodów sorbetowych. Podczas tego zadania dzieci będą wlewać owoce (zazwyczaj truskawki, maliny lub jeżyny), miksować owoce oraz mrozić je przy użyciu ciekłego azotu, co pozwoli przygotować lody w kilka minut.  Wszystkie te eksperymenty wykonujemy wspólnie z dzieci, zachęcając ich do  czynnego zaangażowania w tematykę zajęć.  Jeśli chcieliby Państwo zobaczyć więcej zdjęć z naszych zajęć to zachęcamy do śledzenia naszego Facebooka. 

Bajkowa Fabryka 3d
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.