Warsztaty pizza

  • Czas trwania: około 60 minut 

    Liczba uczestników w grupie:  20-25 osób 

    Warsztaty skierowane do: dzieci wieku przedszkolnym, wczesnoszkolnym, młodzież i dorośli

    Koszt warsztatów: ustalany jest indywidualnie w zależności od lokalizacji placówki i liczby dzieci

    Miejsce warsztatów: działamy mobilne dojeżdżając do przedszkoli, szkół, ośrodków kultury, bibliotek, świetlic itp.

    Warsztaty prowadzimy w jednej sali na parterze lub w sali z dostępem do windy

     

     

  • Opis warsztatów pieczenia pizzy

    Na naszych warsztatach uczestnicy poznają specjał kuchni włoskiej jakim jest pizza. Ten przysmak kuchni włoskiej jest znany i uwielbiany na całym świecie.

    Na początku osoba prowadząca zapozna dzieci z głównymi składnikami ciasta na pizzę. Wspólnie zrobimy ciasto na pizzę i odstawimy je do wyrośnięcia. Następnie każde dziecko otrzyma własną kulkę drożdżowego ciasta, która samodzielnie uformuje. W tym celu każde dziecko otrzyma mały silikonowy wałek, który posłuży mu do stworzenia własnej pizzy. Następnie gotowe placki posmarujemy sosem pomidorowym aby ciasto było odpowiednio wilgotne.

    Dodatkowo każdy uczestnik posypie pizzę serem mozzarella, który po upieczeniu będzie się ciągnął i smacznie smakował. W kolejnym kroku dzieci korzystając z różnych składników samodzielnie udekorują własną pizzę przy pomocy szynki, salami lub różnych warzyw.

    Każda stworzona kompozycja będzie miała swój indywidualny i unikatowy charakter. Następnie pokażemy uczestnikom przywieziony na tą specjalną okazje piec do pizzy, wyposażony w dwie komory oraz kamień szamotowy. Dzieci będą miały okazje przymierzyć profesjonalne rękawice do pieczenia pizzy oraz specjalną łopatę. W piecu na kamieniu szamotowym pizza pieczę się bardzo szybko, ze względu na wysoką temperaturę stąd też w kolejnym kroku nastąpi degustacja upieczonej pizzy.

    Jeśli chcesz aby Twoje dzieci odkryły tajniki kuchni włoskiej i stworzyły własnoręcznie przygotowaną pizzę to zapraszamy do kontaktu z nami. Ze względu na dużą ilość materiałów i ciężki sprzęt warsztaty pieczenia pizzy mogą być realizowane tylko w sali na parterze, bądź w placówkach posiadających windę umożliwiająca transport rzeczy pod wskazane miejsce.